top of page

Copehagen Opera Festival 2023

 
Operaelskere verden over har oplevet Carmen blive dræbt af sin jaloux ekskæreste Don José – en skæbne, som Bizets berømte karakter ulykkeligvis deler med mange kvinder i 2023. Gå ikke glip af denne originale performance-opera, som udfordrer ‘Carmen’s romantisering af partnerdrab. 
Drab på kvinder indgår ofte i operagenrens tragiske kærlighedshistorier, også i Georges Bizets ‘Carmen’ fra 1875. Den svulstige romantik og vidunderlige musik og sang nedtoner morbiditeten – men i den virkelige verden bliver en kvinde hvert 20. minut dræbt af sin partner.
 
Mænds drab på deres ekskærester er ikke enkeltstående tragedier, men følger typisk et mønster, som kriminologen Jane Monckton Smith har inddelt i otte forudsigelige trin. ‘The Undoing of Carmen’ bruger dramaturgien fra disse otte trin til at dissekere Bizets drama – måske ser vi en genkendelig udvikling fra stormkur til kontrol, vold og drab? De tre solister påtager sig skiftevis rollerne som gerningsperson, offer og martyr, og en anderledes og foruroligende operaoplevelse tager form.
 
‘The Undoing of Carmen’ er instrueret af Anna Sofie Keller Brandsborg og væver elskede uddrag fra den originale opera sammen med nykomponeret musik. Operaen er første del i en serie af værker, der undersøger operaklassikere med et kritisk blik.
bottom of page